Cara Melegakan Batuk Dengan Mudah


Cara Melegakan Batuk Dengan MudahCara melegakan batuk dengan mudah. Batuk dan demam memang tidak dapat dipisahkan. Gabungan kedua-dua ini boleh membuatkan produtiviti kerja anda menurun disamping anda merasa tidak selesa bila di khalyak ramai.

Terdapat banyak punca batuk. Menurut Kementerian kesihatan, berikut merupakan punca-puncaanda batuk-batuk.

  • Tekanan
  • Alahan
  • Asma
  • Penyakit yang berkaitan dengan virus seperti influenza dan selesma
  • Merokok
  • Terdedah dengan asap, habuk, ataupun bahan kimia
  • Penyakit paru-paru
  • Gastroesophageal reflux disease (GERD) ataupun asid dari perut naik semula ke esofagu.
  • Ubat yang dipanggil ACE inhibitors (Penghalang Enzim Penukar Angiotensin) yang digunakan untuk mengawal tekanan darah tinggi.

Cara melegakan batuk dengan mudah.
Berikut merupakan beberapa langkah mudah untuk anda melegakanbatuk. Namunbegitu, batuk tidak akan dapat dirawat jika punca batuk tidak dirawat.

Mandi dengan air panas.
Mandi air panas mampu mengembangkan saluran pernafasan menyebabkan batuk kita berkurang. Disampimg itu, mandi air panas merupakan terapi semulajadi yang baik untuk badan.

Teh dan Madu
Gabungan teh dan madu sememangnya petua tradisional turun temurun. Teh dan madu mamp u melegakan sakit tekak kita batuk.

Minum banyak air.
Air berperisa dan berkarbonat tidak dikira. Miumlah air banyak kerana airyang cukup dalam badan membantu peredaran darah sertamembuang toksik dalam badan kita melalui kencing dan peluh.

Kebersihan
Jika kita terdedah dengan asap, habuk, ataupun bahan kimia maka kita akan sering kali batuk.Oleh itu jagalah kebersihahan di tempat kerja terutamanya di rumah kita.

Coklat
Meminum coklat panas dapat membantu melegakan batuk disebabkan coklat mempunyai theobromine yang mampu memberikan tekanan pada saraf vagus. Sebagai info tambahan, saraf vagus  bertindak untuk menghasilkan batuk dalam badan kita.

Kunyit.
Mencampurkan kunyit dalam masakan untuk melegakan rasa batuk .

Sup Ayam.
Menurut kajian yang dijalankan di Univerisiti Nebraska di Amerika Syarikat, mereka mengesahkan bahawa sup ayam mengandungi ciriciri anti inflamasi seperti dalam kebanyakan ubat disampng mampu mencairkan kotoran dalam tekak.


Semoga perkongsian Cara melegakan batuk dengan mudah ini bermanfaat kepada anda.
-->

0 comment... add one now